Glazen Huis in Vlaardingen

Naar aanleiding van een opdracht voor het vak Workshop Journalistiek, dat ik in het eerste blok van mijn master volgde, heb ik een interview afgenomen met de initiatiefnemer van een Vlaardings evenement. Dit artikel is daarnaast verschenen op DeVlaardinger.nl.

Dit jaar vestigt 3FM Serious Request zich in de week voor kerst in Heerlen, maar van 11 op 12 december zal óók een Glazen Huis in Vlaardingen te vinden zijn. Wouter van der Zeijden (36), initiatiefnemer en eindredacteur van Xperience TV, vertelt hoe ‘iets willen doen’ uitgroeide tot het plan om een 24-uur durende live-uitzending te maken.

“Ons programma is een product van Xperience, de jongerenorganisatie van de Kerk van de Nazarener in Vlaardingen Holy. Wij maken al ruim een jaar lang elke maand een live-uitzending met een ruimdenkende groep jongeren voor diezelfde doelgroep. Afgelopen zomer wilden we kijken hoe we zo’n uitzending konden combineren met het ophalen van geld voor een goed doel. Niemand vermoedde toen nog dat die uitzending 24 uur lang zal duren en opgenomen zal worden in een Glazen Huis naast onze kerk.Dat idee kreeg eigenlijk pas vorm toen onze cameraman/technicus Jeffrey (18) zijn plan om het Glazen Huis na te maken aan ons presenteerde. Het bleek een schot in de roos, mede omdat de opbrengst van Serious Request dit jaar naar opleiding en ontwikkeling van jongeren in oorlogs- en conflictgebieden gaat. Dit goede doel past niet alleen perfect bij ons omdat het ten goede van jongeren komt, maar ook omdat onze kerk soortgelijke acties onderneemt in conflictgebieden. Bijvoorbeeld in Jordanië, waar taallessen worden gegeven aan jonge vluchtelingen.

Daarnaast is dit een doel dat de betrokkenheid onder Vlaardingers kan stimuleren, want rondom Serious Request hangt iets leuks; het maakt mensen als vanzelf enthousiast. En het is natuurlijk ook gewoon ontzettend tof om een Glazen Huis in deze stad te hebben. We hopen op deze manier als kerk een bijdrage te leveren aan de verbetering van Vlaardingen. Tot nu toe hebben zowel de gemeente als burgers zeer positief gereageerd, dus we rekenen zeker op een succesvolle 24 uur met alle Vlaardingers!

Over het programma kan ik nog niet veel verklappen, maar het zal zeer gevarieerd zijn! We roepen alle Vlaardingers op om zelf acties te bedenken en deze het liefst tijdens de live-uitzending uit te voeren. Lokale bandjes en een dansgroep hebben al gezegd op te willen treden op het hoofdpodium, en we hebben ook verrassende reacties van mensen die bijvoorbeeld een workshop willen geven. Wij staan overal voor open, mits het natuurlijk geld opbrengt voor Serious Request! Daarnaast zal er een kerstmarkt zijn en lekker eten verkocht worden, en natuurlijk organiseren wij zelf ook challenges. We willen zoveel mogelijk acties op beeld vastleggen, dus als iemand zich laat sponsoren om een paar uur te fietsen hopen we wel dat diegene bij ons Glazen Huis zal finishen.

Om de burgers zo goed mogelijk voor te bereiden op het evenement zal iemand van het Rode Kruis in de uitzending van november uitleggen hoe je een goede actie bedenkt en uitvoert. En daarnaast laten we ook zien hoe het is om vluchteling te zijn. Vorige maand hadden we een 17-jarige vluchteling uit Syrië te gast, en aankomende uitzending zal een jongeman die tien jaar geleden uit Afrika is gevlucht vertellen over een modelijn die hij hier heeft opgezet. Verder houdt een lid van onze kerk vlogs bij van de taallessen in Jordanië. Op deze manier kunnen we de kijkers ook echt laten zien waarom het geld nodig is en hoe het onder andere besteed kan worden.

Het zullen hoe dan ook 24 memorabele uren worden, die hopelijk resulteren in een mooi bedrag dat wij in de week voor kerst persoonlijk zullen afleveren bij het Glazen Huis in Heerlen!”

Kijk op www.glazenhuisvlaardingen.nl voor meer informatie en het doorgeven van acties.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s