Vlaardinger van de Week: Jaco van Heijst

Dit artikel is verschenen in het Groot Vlaardingen van 30 maart 2016 en op de website van deze lokale krant. 

In 1994 viel Jaco voor de lol in als clown en werd op slag verliefd. ‘Als clown zag ik de wereld veranderen. Drempels vielen weg en daarmee de afstand tussen verschillende mensen. Iedereen maakt plezier en voelt zich gelijkwaardig behandeld. Ik zag een kans om mensen tot een eenheid te brengen. Zo kwam ik op De Mikkies’, begint Jaco van Heijst alias clown Slimmie – burgemeester van Mikkieland.

Wat begon als hobby is nu zijn leven. Hij trouwde zelfs als clown en is elke dag in de weer met zijn stichting. De kern van De Mikkies bestaat uit vijf clowns, maar het team heeft veel contacten en kan zo 25 rode neuzen uit Mikkieland optrommelen. Het doel? ‘Mensen waarvoor de zon even niet schijnt geven wij een moment van ontspanning en een lach!’ Dat doen de Mikkies op een zeer veelzijdige manier. Buikspreekpoppen, theater, vuurspuwen, poppenkast, ballonnen, goocheltrucs… Niets is te gek als het gaat om de ultieme beleving voor de doelgroep en elke show wordt afgestemd op het publiek. ‘We bezoeken soms terminaal zieke kinderen en kunnen de volgende dag voor jonge vluchtelingen of een groep oudere dementen staan. Dat vergt verschillende benaderingen en goed improvisatiewerk’, legt Jaco uit.
Jaco van Heijst

Misschien heeft u de beroemde pipowagen wel eens door Vlaardingen zien rijden of heeft u gelachen om Slimmie en zijn vrienden bij een ander initiatief van Jaco: de Dag Zonder Drempels. Maar er wordt ook aandacht besteed aan maatschappelijke problemen. Zo tourt de stichting al vijf jaar het land rond met een theaterstuk over pesten. ‘Scholen door heel Nederland huren ons in, al hebben we nooit in Vlaardingen gespeeld. Terwijl alle ingrediënten om iemand te pesten aanwezig zijn, liggen de kinderen in een deuk. Dat realiseren ze zich na de pauze en dan wordt het ineens serieus. Een clown maakt meer los dan een man in pak’, vertelt Jaco trots.

De clowns zijn ook in te huren voor bijvoorbeeld kinderfeestjes en met de opbrengsten worden niet alleen ballonnen en andere benodigdheden gekocht. Binnenkort gaat een langgekoesterde wens in vervulling. ‘Deze lente organiseren wij Mikkiekamp voor kinderen met een mindere thuissituatie, zoals deelnemers van de Voedselbank en Syrische vluchtelingen. Ze komen uit een andere plaats dus het is echt een mini-vakantie. Met de bus worden ze naar het Prinses Irenepand van de scouting in Vlaardingen gebracht, en vanaf dat moment is het feest.’ Op het programma staan bijvoorbeeld een reptielenshow, kampvuur met muziek, bowlen, pannenkoeken eten en een disco. Het belooft een onvergetelijk weekend te worden.

De Mikkies is sinds kort een erkend leerbedrijf. ‘Mensen met maatschappelijke problemen vergeten hun zorgen even wanneer zij clown spelen. Het is een vorm van therapie en helpt hen te groeien’. Tijd om deze mijlpaal te vieren is er niet, want Jaco zit nog vol ideeën. ‘Een speeltuinruil, landelijke Dag Zonder Drempels en één speciaal voor ouderen, een maatschappelijk spel voor scholieren… Ik wil zoveel en een dag heeft maar 24 uur. Ik kom er altijd 48 tekort. Het maakt mij niet uit of ik alles zelf kan uitwerken. Als het maar gebeurt, de doelgroep staat voorop!’

De Mikkies hopen het Prinses Irenepand te krijgen wanneer de scouting verhuisd zodat ze nog meer kinderen kunnen helpen. Ook gaan zij voor de ANBI status. Als dat gelukt is kan de stichting veel groter worden. ‘Ik zie de armoede in Nederland alleen maar groeien en wil zoveel mogelijk mensen helpen’, aldus de wereldverbeteraar in clownspak.

De Mikkies zijn altijd op zoek naar enthousiaste vrijwilligers met inlevingsvermogen en een band met kwetsbare groepen, liefst in het bezit van een VOG. Heeft u vragen of wilt u vrijwilliger of donateur worden, mail dan naar info@demikkies.nl !

Jaco van Heijst

Advertenties

One comment

  1. […] ik hoorde van Stichting De Mikkies besloot ik de oprichter, Jaco van Heijst, te interviewen als Vlaardinger van de Week. Vervolgens mocht ik ook een artikel schrijven over het Mikkiekamp. Daar kreeg ik een leuke […]

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s