Vlees van stadsboerderij

Deze column is gepubliceerd in het Groot Vlaardingen van 2 november 2016 en op de website van deze lokale krant. 

Wie smelt er niet voor de knorrende biggetjes die hun natte neusjes tegen het hek aanduwen? Binnen een paar maanden zijn de kleintjes getransformeerd in grote lomperiken, maar geen zorgen, want mama big voorziet ons weer van een nieuwe lading schattig jong. Heb je je ooit afgevraagd waarom kinderboerderijen niet overvol zijn, terwijl er regelmatig dieren worden geboren? Ik niet, tot afgelopen weekend. Een praatje met de voorzitter van Stadsboerderij Holywood en de daaropvolgende Google-sessie leerde me dat die dieren vaak naar de slacht gaan. En nu luidt de hamvraag natuurlijk: is dat erg?

Dierenorganisaties vinden van wel. Logisch, maar er moet volgens mij onderscheid worden gemaakt tussen de dieronvriendelijke en meest diervriendelijke manier van sterven en de weg er naartoe. Sinds kort kun je de biggetjes die je hebt zien opgroeien en ravotten in hun eigen varkensbos bij Holywood, uiteindelijk kopen in de vorm van een stukje vlees. Ze gaan niet naar een massa-slachterij en worden niet met tientallen tegelijk vervoerd. Eerst ontstressen ze in een schuur, dan mogen ze lui en breed in de aanhanger liggen. Eenmaal bij de slachterij hebben ze minimaal 24 uur om bij te komen van de reis. Er worden 10 dieren per week geslacht, waardoor de kans op fouten (zoals we in gruwelijke video’s kunnen zien) nihil is. Volgens mij heb je bij het ‘gewone’ scharrelvlees weinig zekerheid over het eindstation van een dier. Bij Holywood dus wel.

Vleesconsumptie blijft een moeilijk item voor mij. Maar als ik mag kiezen, eet ik liever de beestjes die tot het laatste moment écht hebben geleefd.

Stadsboerderij Holywood

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s