Heldendaad op het ijs

Dit artikel is gepubliceerd in het AD Rotterdams Dagblad – Waterweg van donderdag 9 februari 2017 en op de website van AD.

MAASSLUIS – Floris van Dijk (15) en Kevin van Dijk (15) aarzelden geen moment toen een ouder echtpaar pal naast hun door het ijs zakte. Ze schoven voorzichtig op hun buik naar het wak en redden de levens van de man en vrouw. Gisteren werd hun heldendaad gevierd op het Revius Lyceum in Maassluis.

Floris schaatst wekelijks op een schaatsbaan, maar zodra het kan schiet hij met zijn vriend het natuurijs op. Zo ook twee weken geleden in Maasland. “Stiekem”, vertelt Kevin, “want van mijn moeder mocht ik de Vliet niet op omdat het ijs te dun was.” Daar had zij wel een punt en het had niet veel gescheeld of Floris was zelf door het ijs gezakt: “Ik moest uitwijken voor die mensen. Als zij er niet waren was ik erin gegaan.”

Naast de twee vrienden was er niemand op de Vliet. Aan de kant riepen enkele toeschouwers hen toe. Floris ontfermde zich over de dame. Zij was in paniek, maar liet zich makkelijk op het droge trekken. Kevin had meer moeite: “De man bleef proberen zichzelf op te hijsen, maar daardoor werd het wak juist groter. Het ijs golfde en hij trok mij zelfs bijna het water in. Wij dachten echt: wat nu? Uiteindelijk lukte het met behulp van een schaatsbeschermer.”

Na de reddingsactie liep het echtpaar snel naar hun fietsen. De vrouw zei nog wel dat ze Floris een schat vond, maar er werden verder geen woorden gewisseld. De jongens hebben nog altijd geen idee wie zij nu eigenlijk uit het water hebben gehaald.Heldendaad op het ijsBij de huldiging op school – een verrassing, Floris en Kevin werden met een smoes uit de klas gelokt – waren vrienden, familie en zelfs de burgemeesters van Maassluis en Midden-Delfland aanwezig. “Ik ben apetrots”, stelt burgemeester Edo Haan. Voor deze speciale gelegenheid was ook Pim Zwartjes, voorzitter van district Zuid-Holland van de Koninklijke Nederlandse Vereniging EHBO, naar het Revius gekomen. Hij overhandigde Kevin en Floris ‘De Gouden Pleister’, een onderscheiding voor niet EHBO-ers die een medemens in nood hebben geholpen.

De jongens kregen een extra pluim omdat zij rekening hadden gehouden met hun eigen veiligheid. “Doordat ik weleens filmpjes over vergelijkbare situaties op het internet heb gezien, wist ik dat we moesten liggen om ons gewicht te verdelen”, aldus Kevin. Veel indruk had de reddingsactie overigens niet op hun gemaakt; nadat het echtpaar weer op de kant stond, schaatsten de vrienden vrolijk verder.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s