Glutenvrije ijzerkoekjes zijn een hit!

Dit artikel is gepubliceerd in het AD Rotterdams Dagblad – Waterweg van vrijdag 10 februari 2017.

VLAARDINGEN – Als Vlaardinger moet je toch wel minstens één keer in je leven het traditionele ijzerkoekje geproefd hebben. Maar wat nou als je ontzettend ziek wordt van het deeg omdat je niet tegen gluten kan? Dan had je tot kort geleden dikke pech, want glutenvrij deeg bereiden is in een normale bakkerij niet te doen. Gelukkig heeft de Wilma Van Gerven veel ervaring met het bakken van deze lokale lekkernij en zijn zij erin geslaagd 100% glutenvrije ijzerkoekjes te fabriceren.

Ruud, Wilma en Joyce Van Gerven organiseren vanuit hun stichting Voetjes van de Vloer al elf jaar een disco voor mensen met een beperking. Toen moeder Wilma een ijzerkoekplaat kreeg en een uitsteekvormpje in de vorm van een voet, leek het haar leuk om toepasselijke ijzerkoekjes te bakken. Vervolgens vroeg de organisatie van de Vlaardingse Haring en Bier Wandeltocht haar om duizend ijzerkoekjes voor het evenement te verzorgen en sindsdien is het hard gegaan. De ‘ijzervoetjes’ zijn een groot succes in de haringstad en Wilma steekt elk vrij uurtje in haar uit de hand gelopen hobby. Gemiddeld bakt ze duizend ijzerkoekjes per maand!

Glutenvrije ijzerkoekjesDe schoonzus van Joyce was één van de weinige mensen die echt niets van de Vlaardingse koekjes moest hebben: “Zij heeft coeliakie. Als zij gluten eet, krijgt ze ontstekingen en sterft er steeds een stukje darm af. Voor haar proberen we altijd glutenvrije alternatieven te maken en zo kwamen we op glutenvrije ijzerkoekjes.”

Het duurde zo’n anderhalve maand voordat de ideale samenstelling gevonden was. Joyce: “Het is geen kwestie van gewoon meel vervangen voor glutenvrij meel, want dat maakt geen goed koekje. We hebben van alles uitgeprobeerd om uiteindelijk tot de perfecte mix te komen, maar het recept houden we geheim!” De smaak van de glutenvrije variant is niet heel anders dan die van normale ijzerkoekjes, alleen de structuur is wat brosser en het deeg wat minder machtig. Met kerst mocht de schoonzus van Joyce voor het eerst proeven. Een schot in de roos: “Ze blijft het ontkennen, maar die avond at ze er wel twintig op!”

Het bereiden van glutenvrije koekjes kost wat extra werk. “Niets mag in contact zijn gekomen met gluten, dus eerst moet heel de keuken schoon zijn. Verder hebben we voor deze koekjes een aparte ijzerplaat, deegroller, uitsteekvormpje en staalborstel aangeschaft. En ik was tijdens het bakken wel honderd keer mijn handen”, lacht Wilma. Hoewel zij gemiddeld duizend ijzerkoekjes per maand bakt, is ze het nog lang niet zat: “Lekker mijn haren in een staart en een muziekje op. Dan ben ik helemaal in mijn element!”

Een week geleden maakte stichting Voetjes van de Vloer op social media bekend ook glutenvrije ijzerkoekjes te verkopen. Expres geen ijzervoetjes, om verwarring en de daarmee gepaarde ongemakken te voorkomen. De familie Van Gerven verwachtte dat er wel wat vraag naar zou zijn, maar dat er binnen een week al 15 zakjes verkocht zouden worden, hadden ze niet gedacht. Het beroemdste koekje van Vlaardingen heeft eindelijk een glutenvrij zusje en daar is duidelijk een markt voor!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s