Iedereen is welkom bij AC Pameijer!

Dit artikel is gepubliceerd in het Groot Vlaardingen van woensdag 15 februari 2017 en op de website van deze lokale krant. 

VLAARDINGEN – Vrijwel iedere Vlaardinger zal Activeringscentrum Vlaardingen Pameijer aan de Schiedamseweg eens gepasseerd zijn, maar weinig mensen weten wat er zich binnen precies afspeelt. Dit jaar bestaat de locatie 25 jaar. Dat betekent extra leuke activiteiten voor de klanten én een mooie gelegenheid om helderheid te verschaffen. “Iedereen is hier welkom, we willen gewoon dat mensen met elkaar in contact komen!”, stelt coördinerend begeleider Petra Hoogland.

AC Vlaardingen Pameijer werd 25 jaar geleden opgericht om mensen met een psychiatrisch ziektebeeld een dagbesteding te bieden. Tegenwoordig staan de deuren voor iedereen open. Petra werkt er al 13 jaar en kan gepassioneerd vertellen over haar werkplek: “Het doel is ontmoeting, verbinding en zijn wie je bent. We proberen zo laagdrempelig mogelijk te zijn. Voor sommigen is dit een beginstation, voor anderen een eindstation. Dat maakt het heel divers, leuk én belangrijk!”

AC Vlaardingen PameijerBij Pameijer komen allerlei mensen over de vloer. Sommigen zoeken een dagbesteding of gezelschap, zoals Ria (76) al 14 jaar doet: “Ik kom bijna elke dag, gewoon voor een praatje of een kopje koffie. Ik denk dat dit voor veel mensen een belangrijke plek is.” Daarnaast zijn er bezoekers die specifieke hulp kunnen gebruiken. Petra: “Onze specialiteit ligt bij de sociaal zwakkeren. Eerst laten we onze klanten gewoon binnenkomen en is er weinig ‘moeten’. Daarna proberen we hen te activeren. Mensen weer op de rit krijgen, met Pameijer als vangnet om altijd op terug te vallen.”

Een kopje koffie kost 50 cent, een warme avondmaaltijd €3,50. Wie geen geld heeft, kan een heitje voor karweitje doen. “Niets is gratis, want als je structureel dingen weggeeft houd je mensen structureel klein. Dan moet iemand altijd dankbaar zijn en blijft hij afhankelijk. Dat deze mensen een rugzak hebben, betekent niet dat ze niets kunnen.” Ook trekt een groep vrijwilligers dagelijks de wijken in om klusjes te doen. “Dat geeft hen een nuttig en goed gevoel!”

In het kader van het 25-jarig jubileum wordt er maandelijks een wijkontbijt georganiseerd. Verder staan er thema-diners en een grote barbecue op de agenda. Donderdag genoot een klein gezelschap van allerlei lekkers tijdens het eerste wijkontbijt. De lage opkomst maakt volgens Petra niet uit: “Al komen er maar vier mensen. Als het voor hen iets oplevert, is het al goed!”

Tafelgast Adrie Braak (57) heeft in zijn leven veel gehad aan Pameijer. “Ze hebben mij aan een vaste baan geholpen en zetten mensen absoluut in hun kracht. Dit is echt een plek om naartoe te gaan zodat je thuis niet zit te verpieteren achter de geraniums. Goeie zaak dat dit er is!”
Facebook: AC Vlaardingen

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s