Column: Censuur in de stroom

Om de vier weken schrijf ik een column voor de weekkrant Groot Vlaardingen. In mijn laatste column vroeg ik aandacht voor een in mijn ogen bizar voorval.

Woord vooraf:
Stroomopwaarts is geen keuze. Deze organisatie voert het beleid ‘Werk en Inkomen’ uit voor de gemeentes Vlaardingen, Maassluis en Schiedam. Hieronder vallen ook de schuldhulpverlening en de sociale werkplaats. Gezien de directe invloed van (de werkwijze van) deze organisatie op vele mensenlevens, is het wat mij betreft belangrijk om de misstanden op tafel te leggen en bespreekbaar te maken.

Om die reden deel ik onderstaande column ook op mijn blog. Hopelijk kan iemand van deze verdrietige gebeurtenis leren. Al begrijp je maar in het (marketing)kader van ‘medewerkers als ambassadeurs’ hoe zonde het is dat al die berichten verdwenen zijn…

Censuur in de stroom

Heb je weleens gehoord van de chauffeur van de Vlaardingse hondenpoepkar? Hij is bekend van zijn vrolijke updates op Facebook. Berichten die áltijd positief van toon waren en vol passie over zijn werk. Hij liet ons Vlaardingers zien dat de mensen van Stroomopwaarts keihard werken aan een schonere leefomgeving. Daarbij moedigde hij regelmatig ons gebruik van de Buiten Beter-app aan. Je hoeft geen marketinggoeroe te zijn om te begrijpen dat zo iemand goud waard is. Waar vind je nou een vrolijke vent die vrijwillig en op eigen initiatief trotse updates over zijn baan als drollenvanger plaatst?

‘Hij die hondenpoep verandert in goud behandel je niet als stront!’

Ik ken heel wat ondernemers die er bakken met geld voor over hebben om zulke resultaten te bereiken. Daarom was ik echt stomverbaasd toen al zijn updates opeens verwijderd waren. Wat bleek? Nadat een defect aan zijn kar ook in een bericht was genoemd, kon zijn werkgever Stroomopwaarts de gratis PR ineens niet meer waarderen. Alles moest weg. Gelukkig leven we in een land waar we dit soort acties niet normaal vinden. Fractie Boers maakte deze opmerkelijke situatie bekend en al snel regende het kritiek op de zo sociaal ingestelde makkers van Stroomopwaarts. Vlaardingen is verbolgen over het censuur van ónze hondenpoepkarchauffeur. De berichten van die man waren stuk voor stuk materiaal voor het Stadsarchief, voor een tentoonstelling in de verre toekomst! Hoe kan je dat niet op waarde schatten. Stroomopwaarts geeft geen reactie en de beste man zelf vraagt om rust en verder over dit onderwerp te zwijgen. Ik zou zijn verzoek graag respecteren, maar dat voelt niet als het juiste om te doen. Hij die hondenpoep verandert in goud behandel je toch niet als stront?!

(Groot Vlaardingen, 3 juni 2020)

p.s. Ik heb inmiddels contact gehad met de chauffeur. Het gaat naar omstandigheden goed met hem. Meer kan ik er op dit moment niet over zeggen. Stroomopwaarts heeft nog altijd niet gereageerd op het voorval.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s